Sviđa mi se

U Ljubljani počeo sa djelovanjem Evropski karijerni centar za umetnike Triple Bridge

This article is also available in: English

Obrazovanje mladih umjetnika će uključivati i sadržaje kao što su marketing, digitalni mediji i trendovi u komuniciranju, kulturni management i slično

U nedjelju, 28 avgusta 2016. inauguracijskim je koncertom Ljubljana International Orchestra (LIO), kojeg vodi dirigentica Živa Ploj Peršuh, formalno je počeo sa radom Evropski karijerni centar za mlade umjetnike nazvan Triple Bridge. Njegova misija je u cjelovitom obrazovanju mladih umjetnika i to ne samo u njihovom umjetničkom stvaranju, već u i u svim pratećim kompetencijama koje su mladim umjetnicima potrebne kako bi postigli svoje karijerne ciljeve. Obrazovanje će, osim strukovnog glazbenog obrazovanja, uključivati i sadržaje kao što su marketing, digitalni mediji i trendovi u komuniciranju, kulturni management i slično.

Inicijator osnivanja Evropskog karijernog centra za umjetnike je Branimir Slokar Akademija iz Ljubljane, koja djeluje pod okriljem Festivala Ljubljana, a njegova umjetnička direktorica i dirigentica je Živa Ploj Peršuh. Akademija je za saradnju zainteresirala brojne ugledne srodne institucije koje su u projektu prepoznale potrebnu širinu i potencijal za razvoj talentovanih umjetnika: Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Lille National Orchestra, Netherland Philharmonic Orchestra, Barcelona Symphony and Catalonia National Orchestra, Sarajevo Philharmonic Orchestra, Montenegrin Symphony Orchestra, International Yehudi Menuhin Foundation, Regesta.exe SRL, Regione Lazio.

Akademiju je podržala i Evropska unija namijenivši joj sredstva za naredne četiri godine iz programa EU za kulturu Creative Europe i sad spada u širi kontekst Music Up Close Network. Osim Evropske unije i partnera u osnivanju, projekat podržavaju Grad Ljubljana, Festival Ljubljana, Audi i Atlantic Grupa kao glavni pokrovitelj.

Odakle ideja za ime Triple Bridge domaćoj je javnosti poznato; stranci, profesori i slušaoci će njegov pravi značaj spoznati prilikom prve posjete Ljubljani šetajući znamenitim Tromostovljem. Simbolika j više nego očita. Misija karijernog centra Triple Bridge je osposobljavanje mladih umjetnika za uspješan prelazak iz studentskog u karijerno razdoblje. Radi se o povezivanju tradicije i novih mogućnosti digitalno povezanog svijeta, ozbiljne muzike s novom javnošću, kulture s poslovnim svijetom. Povezivanje i premoštavanje je zapisano u DNA brenda Triple Bridge koji je za centar svog djelovanja izabrao Ljubljanu u kojoj je jedan od najprepoznatljivijih simbola upravo Tromostovlje.

Obrazovni sadržaji, koje će u svom program imati karijerni centar Triple Bridge, mladim će umjetnicima, osim vrhunskih znanja iz oblasti glazbenih znanja dati kompetencije za samostalni razvoj glazbene karijere.

Na primjer, razumijevanje zakonitosti glazbene industrije, praćenje novih trendova, ovladavanje i uključivanje društvenih medija i digitalne platforme za promociju vlastitog rada i podizanje prepozantljivosti, ovladavanje poduzetničkim vještinama i odnosima s učesnicima u glazbenoj industriji te sponzorima (glazbenik kao poduzetnik). Obrazovni programi će uključivati sve instrumente, jazz, bubnjeve, dječiju orkestarsku akademiju i orkestarsku akademiju za mlade i odrasle, marketing i druge koje će voditi 20 profesora. Predviđa se da će sadržaj biti objavljen u novembru mjesecu.

Mladi će imati mogućnost praktičnog rada, nastupa, umrežavanja i dobijanja znanja od profesora i stručnjaka koji će u Ljubljanu dolaziti iz cijeloga svijeta.

Koristi za Sloveniju i obližnje zemlje, osnivanjem Evropskog karijernog centra Triple Bridge, su izuzetne. Mladi umjetnici Jugoistočne Evrope bit će sigurno u prednosti jer će imati sve mogućnosti obrazovanja “na dohvat ruke”. Prednosti i koristi imat će i institucije i organizacije jer će imati veći “bazen” umjetnika na jednom mjestu i moći će ih lako uključivati u svoje produkcije.

Inauguracijski koncert, koji je označio početak djelovanja karijrnog centra, spadao je u program ovogodišnjeg Festivala Ljubljana, ponudio je ljubiteljima glazbe i mladim umjetnicima izuzetna djela klasične muzike Clauda Debussya i Antonina Dvoržaka.

Glazbenicima Međunarodnog orkestra Ljubljana, koji dolaze iz približno 35 zemalja i koji djeluje u okviru Brainimir Slokar Akademije dirigovala je poznata slovenska dirigentica Živa Ploj Peršuh. Orkestar je do sada nastupao u Sloveniji, Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Španiji.

Više informacija: office@triplebridge.eu