1

U Beogradu otvoren „Laufer-Eugster Belgrade“ – nova galerija savremene umjetnosti

This article is also available in: English

Osnivači galerije su dvojica Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu

Beograd se u petak, 5. maja, upisao na listu velikih metropola, kada je riječ o savremenoj umjetnosti, postavši bogatiji za galeriju kreiranu po najvišim svjetskim standardima. Prostor Laufer-Eugster Belgrade otvoren je izložbom „majstora geto fotografije“ Vladimira Milivojevića Bugija (Boogie), međunarodno priznatog fotografa iz Beograda.

Bugi (1969, Beograd)  je prepoznatljiv po zapisivanju andergraund života. Do sada je objavio sedam monografija, a o njegovom stvaralaštvu pisali su magazini Time, Playboy, New York Times, Roling Stoun, i drugi. Postavka Demons (Demoni) u prostoru Laufer-Eugster Belgrade ujedno je prva samostalna izložba u njegovom rodnom gradu, kao i svjetska premijera nove serije fotografija velikih formata.

Serija „Demons“ (Demoni) prekretnica je u Bugijevom izuzetno bogatom umjetničkom radu. Fotografije nastale drevnom kolodijumskom tehnikom, za koju je napravio velikoformatni drveni fotoaparat, prikazuju lica i predmete koje je Bugi „uhvatio“ u dvorištu svog studija na Dorćolu. Ove fotografije, sa pečatom mračnog kolodijuma i nenamjernih sjenki, asociraju na mjesta izvan života i snove na ivici pakla. Svaka fotografija je tretirana kao slika, svaka je unikatna i ne može se umnožavati.

Osnivači galerije Laufer-Eugster Belgrade, koja je smještena u uzbudljiv industrijski prostor – stovarište u pojasu stare beogradske luke, u Dunavskoj bb, su dvojica Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu – pisac i publicista David Laufer i proizvođač umjetničkih radova sa bogatim internacionalnim iskustvom, Jan Eugster.

„Posle dvije uspješno realizovane izložbe u rezidenciji švajcarske ambasade u Beogradu, i velikog interesovanja koje su pobudile u stručnoj i široj javnosti, odlučili smo da odemo korak dalje i napravimo prostor u kome će se kontinuirano dešavati izložbe. Na to nas je podstakla zajednička težnja da pomognemo definisanju i marketiranju regionalne scene savremene umjetnosti,“ poručuju osnivači i dodaju: „Beograd je središte regiona koji se brzo mijenja, a vrijeme u kome živimo je posebno stimulativano za mlade umjetnike, koji se suočavaju sa neophodnošću da kroz svoj rad utiču na promjene u društvu, bez obzira na to koje je njihovo sredstvo umjetničkog izraza. Intenzitet političkih i društvenih tema u regionu podstiče formiranje zajedničkih tema i načina izraza. Zahvaljujući tehnologiji, umjetnici su postali svjesni evolucije svjetske scene, a naša ideja je da njihovo stvaralaštvo predstavimo kako domaćoj, tako i međunarodnoj publici.“

Na projektu galerije Laufer-Eugster Belgrade, u bliskom dogovoru sa njenim osnivačima, radili su mladi stručnjaci iz TEN Zurich, arhitektonske asocijacije sa sedištem u Cirihu, koju vodi grupa arhitekata, istraživača i pisaca sa vodećih međunarodnih akademskih institucija. Grupa projektanata, odgovornih za koncept i izvođenje novog savremenog prostora za umjetnost u Beogradu, su Nemanja Zimonjić ETH MSc (Švajcarska), Ognjen Krašna i Miloš Paunović (Srbija).

Više informacija o galeriji „Laufer-Eugster Belgrade“, pronađite na: laufer-eugster.net