Sviđa mi se

TEFAF Maastricht: martovski kolekcionarski raj

This article is also available in: English

Generalni sponzor TEFAF sajma je AXA Art, globalna osiguravajuća kuća za umjetnine

Priredila: Selma Karadža

TEFAF Maastricht, svjetski vodeći sajam umjetnina svake godine u Holandiju privlači najveće internacionalne kolekcionare, kako privatne tako i institucionalne. Prateći trendove i podižući očekivanja, TEFAF svakoga marta teži da oduševi svoju sajamsku publiku. Ovogodišnji TEFAF održava se u periodu od 11. do 20. marta u MECC-u (Maastricht Exhibition and Congress Centre).

Sajam je poznat kao mjesto koje omogućava forum na kojem se otkrivaju i prave historijski susreti. U tom smislu, ove godine poznati kurator i pisac Mark Kremer vodi odjel TEFAF Modern, koji će se ove godine baviti temom Zeigen Deine Wunde/Show Your Wound, što je referenca na Joseph Beuysovu skulpturu iz 1974. Mladi umjetnici bavit će se radovima na ovu temu, istražujući ideje „rana“, a oni koji su pozvani da izlažu na sajmu, imaju priliku predstaviti i prodati svoje radove najpoznatijim svjetskim kolekcionarima. Kako su rane čest motiv evropske historije umjetnosti, očito je da će se stvoriti mnogo veza i interpretacija kojima će nova djela probuditi sjećanje na djela iz ranijihg perioda.  Program TEFAF Paper Collecting Collectors predstavit će rijetko viđene crteže i printove iz Muzeja Boijmans Van Beuningen, koji će kroz period od renesanse do danas prikazati radove Bellinija, Grünewalda, Dürera, Fra Bartolommea, Tintorettoa, Rubensa i Rembrandta, uz  Degasa, Cézannea, Dalíja, Magrittea, Fontanu i Kusamu. Muzej je objedinio kolekciju sačinjenu od otkupljenih arterfakata vodećih holandskih kolekcionara. TEFAF Art Symposium predstavit će godišnji TEFAF Art Market Report o tokovima na tržištu umjetnina u 2015. godini.

Generalni sponzor TEFAF sajma je AXA Art, globalna osiguravajuća kuća za umjetnine sa sjedištem u Kelnu, u Njemačkoj te predstavništvima širom Evrope, Sjeverne Amerike i Azije. Njihovi klijenti su kupci umjetnina, umjetnici, muzeji,  galerije i korporacije. Na sajmu su prisutni sa nekoliko vlastitih programa. Kompanija koristi TEFAF i svoju prisutnost na Sajmu kako bi u fokus stavili ključne teme od utjecaja na zajednicu kolekcionara umjetnina te kako bi profilirali stručnjake koji djeluju unutar industrije.

Direktor i šef marketinga i komunikacija AXA Art-a, Dirk Heinrich: „U slavljenju našeg odnosa sa TEFAF Maastricht, ove godine smo domaćini izvrsne postave programa; on uključuje specijalne izložbe i prijeme za direktore međunarodnih muzeja, Weltkunst Magazine razgovore sa novim CEO-om TEFAF-a Patrickom van Marisom, kao i panel diskusiju sa kuratorima korporativnih kolekcija. Radujemo se našim gostima!“

Na TEFAF-u se predstavlja 275 galerija iz 20 zemalja svijeta, što čini ovaj sajam umjetnina jednim od najvećih u svijetu. Pored kategorije Slike starih majstora (Old Master Paintings) i antičke umjetnosti, na sajmu je moguće pogledati i kupiti veliki raspon djela klasične moderne i savremene umjetnosti, fotografije, nakit, dizajn 20. stoljeća, itd. Oko 175 međunarodnih eksperata iz 29 različitih domena umjetnosti na Sajmu procjenjuju i analiziraju izložene umjetnine za kvalitet, autentičnost i stanje, što posjetiocima i kolekcionarima omogućava kupovinu sa povjerenjem.

Tagovi

#TEFAF #Vijesti