1

Tate Modern: Katedrala kulture Londona vrijedna 260 milijuna funti

This article is also available in: English

Zavrnuta piramida, nazvana Switch House, visoka je deset katova i djelo je poznatih švicarskih arhitekata Herzoga i de Meurona

Kako je i obećala nova ravnateljica londonskog muzeja Tate ModernFrances Morris,  otvorenje novoga dijela muzeja bilo “slavlje umjetnosti”. Londonci galeriju nazivaju i “katedralom kulture”, a čestitkama se pridružio i gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

Izvorni Tate Modern preporodio susjedstvo

Autori novog produžetka švicarski su arhitekti Herzog i de Meuron, koji su također i autori izvornog Tate Moderna, sagrađenog na mjestu nekadašnje elektrane na Banksideu, jugu Londona. Prvi Tate Modern, koji je manji od novog produžetka, otvoren je 2000. godine i posve je izmijenio taj dio Londona koji je živnuo i povećale su se cijene stanova. Arhitekti su godinu dana kasnije dobili najvažniju arhitektonsku nagradu na svijetu, Pritzker, a Tate Modern je postao najposjećenija europska galerija s 5,7 milijuna ljudi godišnje.

Frances Morris, kustoska zvijezda koja je u nedavnom intervjuu “priznala” kako je prvi put u muzej ušla kao srednjoškolka da se “zaštiti od kiše”, uzela je u obzir statistiku da je čak 3,5 milijuna posjetitelja mlađe od 35 godina. Kako Morris sada hvale kritike, u postavu je uspjela dosad neviđeno: napraviti poveznicu između umjetnosti s početka 20. stoljeća i današnje, izvan klasičnog muzejskog postava, u pristupu bliskom mlađim generacijama. Na poziciji je zamijenila Chrisa Dercona, sada upravitelja Berlinskog Volksbühne-a, koji ima običaj reći kako je za njega najvažniji posao definirati novi tip muzeja, odnosno što je muzej danas, pa je tako Tate Modern i prvi svjetski muzej koji ima posebne prostorije samo za performanse i izvedbene umjetnosti.

Novi mediji

Velik dio postava odnosi se na nove medije i ne treba zaboraviti da je najposjećenija izložba suvremene umjetnosti bila ona Olafura Eliassona kojom je u Turbine Hall Tate Modern-a “prenio” sunce, a vidjelo ju je više od milijun ljudi.

U projekt Herzoga i de Meurona, koji nalikuje “zavrnutoj” piramidi, takozvanoj Switch House, uloženo je 260 milijuna funti. Jedna od najvećih javnih kampanja za prikupljanje novca vezana je upravo uz Tate Modern. Prvi je predviđeni datum otvaranja bio onaj uz Olimpijske igre 2012., no projekt se “malo” oduljio pa je otvoren četiri godine kasnije.

Tate Modern, s druge strane rijeke Temze preko puta katedrale Svetog Pavla, gotovo je olimpijskih proporcija i ujedno najveći muzej za suvremenu umjetnost na svijetu. Novi produžetak je visok 65 metara, na južnom je dijelu “starog” Tatea, ima deset katova i sa svih se pruža panoramski pogled na cijeli grad. Kritika piše i kako je riječ o najvažnijem britanskom kulturnom projektu poslije Britanske knjižnice koja je sagrađena 1998. godine.

Arhitekti ne negiraju da su željeli izvana formirati novu ikonu Londona, katedralu kulture, ali ističu i unutrašnjost. “Velika posjećenost fantastična je za muzej, ali ne uvijek i za posjetitelja. Ponekad trebate i sobe za kontemplaciju, zato su unutarnji prostori vrlo različiti, od onih otvorenih za publiku do izoliranijih”, objasnio je de Meuron. Naime, dok se u drugom dijelu muzeja kreće iz jedne sobe u drugu, u novom produžetku postoje i prostori iz kojih se ne može dalje, kao i oni koji su posve izolirani od okoline.

Inovativan postav

Od umjetnina, vizualno dominira golem “Pauk”, zaštitni znak jedne od najvećih svjetskih umjetnica, francuske feministice Louise Bourgeois, koja je u pauku vidjela, među ostalim, “zaštitu od zla”. Skulpture “Pauka” u nizu su javnih, posebno muzejskih prostora, primjerice i u Guggenheimu u Bilbau.

U bivšem je postavu bilo zastupljeno samo 17 posto umjetnica, što je izazivalo prosvjede, a u novom je postavu (koji je iskoristio čak 60 posto umjetnina koje muzej posjeduje) umjetnica više od polovice.

Marina Abramović ima više prostorija za svoj rad, a definirana je kao “najvažnija umjetnica performansa danas”, a mnogo je i radova Cindy Sherman koja snima fotografije presvlačeći se u različite uloge. U postavu su i minimalističke skulpture Donalda Judda te klaustrofobičan hodnik Brucea Naumana.

Postav je inovativan i po definicijama stilova pa se, primjerice, pop-art Andyja Warhola vezuje na kubizam s početka 20. stoljeća. Na samom su ulazu postavili nekoliko djela umjetnika s kraja 19. i iz prve polovice 20. stoljeća kako bi uspostavili poveznicu, a među njima su i Edgar Degas, Claude Monet, Georges Braque te Pierre Bonnard.

Osim po pitanju spolova, Tateu su prigovarali i zapadnocentričnost, no u novom je postavu 300 umjetnika iz 50 zemalja, među kojima su oni koji su Zapadu poznati, primjerice Mark Rothko, Agnes Martin i Joseph Beuys, te oni Zapadu manje poznati, no vrlo zanimljivi Meschac Gaba, Sheela Gowda i Cildo Meireles. Kao poveznica novog i starog prostora, u Turbine Hallu je skulptura drva kineskog umjetnika i disidenta Ai Weiweija.