Sviđa mi se

„Razvod“ BP-a i britanskog Tate-a nakon 26 godina

This article is also available in: English

Iz BP-a navode kao razlog ovog poteza „izazovno poslovno okruženje“, a ne višegodišnji pritisak aktivista na Tate da prekine sponzorski ugovor s British Petroleumom zbog klimatskih promjena

Izvor: The Guardian

Iz British Petroleum-a (BP) za sljedeću godinu najavljen je završetak dvadesetšestogodišnjeg sponzorstva Tate muzeja umjetnosti, navodeći kao razlog ovog poteza „izazovno poslovno okruženje“, a ne višegodišnji pritisak aktivista protiv klimatskih promjena.

Prošlo ljeto, demonstranti su proveli 25 sati u Tate Modern Turbine Hall-u, ispisujući po tlu poruke sa sadržajima protiv klimatskih promjena, a u novembru prošle godine aktivisti su okupirali dio Tate Britain, gdje su međusobno tetovirali jedni drugima brojeve količine CO2 u atmosferi, iz godina u kojima su rođeni.

Iz umjetničkog kolektiva Liberate Tate rekli su kako su hiljade ljudi pozivale Tate instituciju da prekine svoj ugovor sa BP-om, na osnovu etičkih načela. I dok iz BP-a javljaju kako protesti i aktivizam nemaju veze sa ovom odlukom, jasno je da ovakve kampanje imaju direktan utjecaj na etiku korporativnih kuturnih i društvenih sponzorstava.

U proteklih 17 godina, prema izvještaju iz Tate-a, BP je podržao ovu instituciju koja objedinjuje četiri muzeja sa ukupno 3.8 miliona funti, sa prosječnim godišnjim iznosom od oko 224.000 funti.

Glasnogovornica Tate-a rekla je u izjavi za Independent kako je ovo sponzorstvo izvrstan primjer skoro tridesetogodišnje saradnje, te kako podrška koju je BP dao Tate-u predstavlja jedno od najreprezentativnijih i najznačajnijih dugoročnih korporativnih ulaganja u umjetnost i kulturu u UK.

Peter Mather koji je na čelu British Petroleum UK rekao je: „Odluka da prekinemo našu ugovornu saradnju sa Tate-om bila je vrlo teška. Ona odražava ekstremno izazovno poslovno okruženje u kojem djelujemo. Svjedočili smo izvanrednom razvoju i uspjehu Tate-a i drago nam je da smo imali priliku u tome odigrati malu ulogu“.

Uz podršku Tate muzejima, BP je također podržavao i Royal Opera House, The British Museum, National Portrait Gallery i Royal Shakespeare Company. Posljednji ugovor sa Tate-om BP je potpisao 2011. godine, kada je Nicholas Serota, direktor Tate-a, rekao da su dosta razmišljali o ovoj odluci produženja saradnje sa BP-om, ali kako su na kraju odlučili da je ovo ispravan korak, jer je BP korporacija pružala i pruža odličnu podršku kulturi i umjetnosti.