Sviđa mi se

Private Art Kirchberg inicijativa otvara vrata privatnih kolekcija za javnost

This article is also available in: English

25. septembra, 11 kompanija u Kirchbergu, Luxemburg, otvorit će svoje vrijedne kolekcije očima javnosti

Ukupno 11 kompanija i institucija sa sjedištem u Kirchbergu, Luxemburg, proslavit će desetu godišnjicu Private Art Kirchberg inicijative i pokretanje novog izdanja ove godine.

Kao i do sada, učinit će to tako što će otvoriti svoja vrata za javnost, i predstaviti svoje privatne umjetničke zbirke 25. septembra 2016. U posljednjih nekoliko godina došlo je do brzog rasta u interesovanju kompanija i institucija u Luxemburgu za stvaranje privatnih zbirki umjetnina, a inicijativa Private Art Kirchberg rezultat je njihove zajedničke želje da otkriju skrivena blaga javnosti.

Svake dvije godine, ljubitelji umjetnosti i arhitekture imaju priliku da uđu u prostorije kompanija koje učestvuju u inicijativi, koje se za ovu priliku transformišu u umjetničke galerije.

Ovaj “dan otvorenih vrata” omogućava javnosti ne samo da uvide strast ovih kompanija za umjetnošću, već i da otkriju skrivena blaga. Događaj također poziva ljude da posjete okrug koji je obično posvećen biznisu, šopingu ili restoranima.

Privatne kolekcije, odnosno zbirke umjetnosti u vlasništvu kompanija ili organizacija, postale su važan dio kulturnog života danas. Ove zbirke su način za kompanije da pokažu svoje vrijednosti, da se usklade sa kulturom i identificiraju sa lokalnom zajednicom. One su također investicija, ali što je još važnije, kroz ove zbirke i aktivnosti kao što je Private Art Kirchberg, kompanije podržavaju umjetnost i kreativnost.

Private Art Kirchberg inicijativa pokrenuta je 2006. godine od strane Clearstream / Deutsche Börse Group, a jedanaest organizacija koje će sudjelovati ove godine uključuju: Allen & Overy, Arendt & Medernach, the EIB, BGL BNP Paribas, Deutsche Bank Luxembourg, EY, Fidelity, Clearstream, Fonds Kirchberg, Pictet i UBS.

Za više informacija o ovoj inicijativi posjetite: www.artkirchberg.lu.