1

Prisustvo velikog broja žena umjetnica obilježilo Dubai Art Fair 2016

This article is also available in: English

Sponzori vodećeg sajma umjetnosti na području Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije su investicijska kompanija The Abraaj Group, zatim Julius Baer, vodeća švicarska privatna bankarska grupacija i Piaget satovi

Priredila: Selma Karadža

U Dubaiju je u od 16. do 19. marta 2016. godine održan deseti Art Dubai, vodeći međunarodni sajam umjetnosti na području Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije. U okviru tri programa predstavljeno je oko 90 galerija iz UAE i svijeta.

Pored komercijalnog dijela programa, ovaj sajam ima i brojne neprofitne sadržaje kao što su podrška i promocija filmova, radijskih programa, rezidencijalnih posjeta za umjetnike i kuratore; potom promicanje edukativnih inicijativa za različite uzraste i stepene stručnosti – od dječijih edukacija do inicijativa za umjetnike profesionalce, uključujući i jednogodišnji program umjetničke škole Campus Art Dubai. Također, održao je i visoko cijenjeni Global Art Forum, kao i godišnja izložba pobjednika natječaja The Abraaj Group Art Prize, korporacije partnera sajma. Kroz proteklih devet godina, zbog svoje geografske pozicije, ovaj sajam postao je jedan od najglobalnijih događaja u svijetu sajmova umjetnosti.

Ono po čemu će ovogodišnji Art Dubai ostati značajan jeste jedna pozitivna statistika – prema riječima Antonie Carver, direktorice AD, od oko 500 umjetnika prisutnih svojim radovima na AD 2016, oko 45% bile su žene, što je postotak veći nego je zabilježeno na bilo kojem drugom svjetskom sajmu umjetnosti. Ovo je ujedno izuzetna vijest kada se radi o samom osnaživanju žena, kao i žena umjetnica u ovome dijelu svijeta.

Art Dubai održava se u partnerstvu sa The Abraaj Group kompanijom, vodećim investitorom u rastuća tržišta Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka. Nagrada Abraaj Group, koja se dodjeljuje u okviru Art Dubai, omogućava podršku savremenim umjetnicima/cama iz područja Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Južne Azije, ulažući u sve moguće resurse koji umjetnicima/cama mogu omogućiti rad i razvoj unikatnih umjetničkih projekata. Sama nagrada, prema oficijelnom saopćenju iz Abraaj-a, jeste zapravo „odraz investicijske filozofije korporacije – preuzmanje biznisa sa potencijalom i njihovo pretvaranje u regionalne i svjetske prvake u industrijama iz kojih dolaze.“

Ekskluzivni pokrovitelji Art Dubai-ja su još i Julius Baer, vodeća švicarska privatna bankarska grupacija, koja je ujedno i ekskluzivni sponzor Art Dubai Forum Fellows programa. Uz Julius Baera, ekskluzivni pokrovitelj Art Dubaija je i Piaget, 140-godišnje ime za luksuzne švicarske satove i nakit.

Događaj se odvija u Madinat Jumeriah, koji je također pokrovitelj događaja. Strateški partner je Dubai odjel za kulturu i umjetnost, koji zajedno sa Dubai Design District-om (3d) daje podršku za jednogodišnje edukacijske programe u umjetnosti Art Dubai-ja.