Sviđa mi se

Poziv umjetnicima za CERN/FACT rezidencijalnu nagradu

This article is also available in: English

Ovo je poziv umjetnicima koje zanima kulturni značaj nauke, kao i pomjeranje tradicionalnih formi suradnje između polja umjetnosti i nauke

CERN – Evropska organizacija za nuklearna istraživanja u Ženevi i Fondacija za umjetnost i kreativne tehnologije (Foundation for Art and Creative Technology – FACT) iz Liverpula objavili su internacionalni poziv za novu COLLIDE međunarodnu nagradu. Nagrada koja je prvi put objavljena 2011. godine nudi mogućnost tromjesečnog potpuno finansiranog rezidencijalnog boravka u ove dvije institucije, kao i dodatni iznos od 15.000 švicarskih franaka za pobjednika koji će na svom predstavljenom pobjedničkom projektu sarađivati sa naučnicima iz CERN-a i osobljem FACT fondacije.

“Fizika elementarnih čestica i umjetnost su neodvojivo povezani: oboje su načini istraživanja našeg postojanja – šta znači biti ljudskim bićem i spoznaja o našem mjestu u svemiru”, stoji na stranici Arts@CERN.

Na listi kriterija poziva za prijave stoji kako su zainteresirani za umjetnike koje zanima kulturni značaj nauke, kao i pomjeranje tradicionalnih formi suradnje između polja umjetnosti i nauke. Ne postoje dobna ili nacionalna ograničenja, jedini preduslov je poznavanje engleskog jezika radi komunikacije sa timovima u FACT-u i CERN-u.

“Naša želja je da povežemo svjetove vodećih naučnika sa međunarodnim umjetnicima kroz ‘kreativne kolizije’, podstičući oba područja na međusobne izazove i nadahnuća, kao i na pomjeranje granica njihovih tradicionalnih uloga i metodologija”, rekla je Monica Bello, direktorica Arts@CERN programa.

Aplikacije za nagradu primaju se do 23. maja 2016, a dobitnik COLLIDE nagrade bit će poznat krajem juna tekuće godine.

Više o pozivu saznajte ovdje.