Sviđa mi se

Pokroviteljstvo milanske Scale poklon za stoljeće BMW-a

This article is also available in: English

BMW Italija je u partnerstvu sa Teatrom alla Scala još od 2002. godine, u ulozi Zvaničnog automobila, a od 2005. godine ima i ulogu Zvaničnog partner večeri premijera

Priredila: Selma Karadža

BMW Italia postao je pokrovitelj milanskog Teatro alla Scala. Odluka je donesena  sa željom da se proširi saradnja sa svjetskom najprestižnijom operskom kućom, u veoma posebnoj godini za kompaniju BMW koja u 2016. obilježava stogodišnjicu svoga postojanja, dok sam talijanski BMW navršava 50 godina od prvog u Italiju zvanično uvezenog BMW automobila.

Nicolas Peter, zamjenik predsjednika BMW AG za Evropu ja izjavio: „Veoma smo sretni što slavimo novo poglavlje u našem partnerstvu sa Teatro alla Scala. Nakon 13 godina plodne saradnje, odlučili smo postati pokroviteljem kako bismo na najbolji mogući način proslavili naše jubileje i kako bismo dali podršku najvažnijoj svjetskoj operi. Ova inicijativa također je način slavljenja veze između BMW AG i Italije, zemlje umjetnosti, kulture i ljepote.“

BMW Italija je u partnerstvu sa Teatrom alla Scala još od 2002. godine, u ulozi Zvaničnog automobila, a od 2005. godine ima i ulogu Zvaničnog partner večeri premijera. U 2008. godini, za proslavu desete godišnjice prisustva BMW predstavništva u Milanu, filharmonijski orkestar milanske Scale upriličio je koncert pod dirigentskom palicom maestra Daniela Gattija, a od 2014. godine BMW Italia podržava Grandi Opere per Piccoli, koncept Teatra alla Scala koji za cilj ima da zainteresira djecu za operu tako što prilagođava poznate operske scenarije za mladu i znatiželjnu publiku. Samo u 2016. godini bit će izvedena 31 predstava koja će ugostiti preko 50.000 mališana u dvoranama Scale.

Giuliano Pisapia, gradonačelnik Milana i predsjednik fondacije Teatro alla Scala rekao je kako je Scala ono što predstavlja Milano u svijetu – njegov izuzetni simbol, ali da je za to upravo zaslužna saradnja koju teatru kroz decenije pružaju pojedinci i organizacije. On se zahvalio BMW-u što su se odlučili na još veći korak podrške koja je i do sada bila na zavidnom nivou.

„Saradnja Scale i biznisa je od ključnog značaja za održivost Teatra, kao i za razvoj novih projekata. Privlačenje nove podrške samo govori o vitalnosti institucije Scale i u tom smislu njenog kapaciteta da u svoj rad uključi biznis industriju“, rekao je upravitelj Teatra alla Scala, Alexander Pereira.

U svome obraćanju, predsjednik i CEO BMW Italia S.p.A., Sergio Solero, istakao je kako je BMW Group aktivna u svijetu kulture već preko 40 godina, te da su ovakve inicijative ono što kompaniju čini posebnom u svijetu automobilske industrije, pa i šire te da je partnerstvo sa Teatro alla Scala jedan od onih poteza „na kojima nam zavidi svijet i koji ističe ozbiljnost naše odanosti i dijeljenja vrijednosti od značaja“. Za BMW, ovo novo potpisano pokroviteljstvo bio je prirodan korak i opipljiv znak kulturne i društvene odanosti kompanije u Italiji.

Tagovi

#Vijesti