Sviđa mi se

Plamen Dejanoff: Marketinški brižljivo stvorena ikona suvremene umjetnosti

This article is also available in: English

Dejanoff je jedan od umjetnika koji svojevoljno prihvaća strategije konzumerizma, ekonomije i marketinga

Jedna od najvećih ikona suvremene svjetske umjetnosti dolazi u zagrebačku Laubu – kuću za ljude i umjetnost te će se hrvatskoj javnosti po prvi puta predstaviti selekcijom pedesetak radova iz svog recentnog opusa (a neki od radova producirani su isključivo za veliku izložbu u Laubi!).

Dejanoff je miljenik publike, kolekcionara i izlagača diljem svijeta. Njegovi radovi su produkt podrobnog istraživanja ekonomskih struktura i tržišta. O njegovom uspjehu svjedoče renomirani klijenti poput BMW-a, Porschea, Samsonitea te sama činjenica da su njegovi radovi uvršteni u stalni postav vodećih svjetskih galerija suvremene umjetnosti.

Dejanoff je već dvadeset godina prisutan na svjetskoj umjetničkoj sceni. Rođen je u Bugarskoj, a već duži niz godina živi na dvije adrese, Berlinu i Beču, gdje je i završio školu za umjetnost i arhitekturu. Dejanoff je jedan od umjetnika koji svojevoljno prihvaća strategije konzumerizma, ekonomije i marketinga. Na tragu ready-made koncepta Dejanoff pripada svijetu konceptualne umjetnosti pritom koristeći elemente i objekte iz popularne kulture koji unutar galerijskog konteksta poprimaju novo semiotičko značenje kroz prizmu socio-kulturološkog iskustva.

Vođen temeljima koje su postavili Duchamp i Warhol, uz ironični pristup Koonsa s kojim ga umjetnička kritika često uspoređuje, Dejanoff je osvojio naklonost publike, kolekcionara te izlagača diljem svijeta. Njegova umjetnost se razvija u skladu s vremenom konsantno preispitujući poziciju umjetnika u suvremenom društvu.

U svojim radovima Dejanoff često koristi i elemente iz arhitekture. U Laubi će biti prikazani dijelovi projekata “The Bronze House” i “Planets of Comparison” za čije je potrebe Dejanoff izradio detaljne replike građevina srednjovjekovnog grada Veliko Trnovo u Bugarskoj, u kojem je rođen.

Pomno isplanirana marketniška strategija u suradnji s vodećim kompanijama koje se brinu o njegovom imidžu te prisutnosti njegove persone od Dejanoff-a je stvorila svojevrsnu ikonu.

Tijekom svoje dugogodišnje karijere Dejanoff je izlagao u vodećim umjetničkim institucijama diljem svijeta. Na impresivnom popisu sada će se naći i Lauba – kuća za ljude i umjetnost.

Otvorenje izložbe 24. rujna biti će popraćeno razgovorom s umjetnikom koji moderira kustos Laube Mario Guček Andromak.