Sviđa mi se

Pepsijev LifeWTR brend zamislio svijet u kojem je nestala polovina umjetnina svijeta, koje su napravile žene

This article is also available in: English

Agencija R/GA Chicago pomaže brendu u promociji umjetnica

Izvor: Adweek

Mnogo je žena u svijetu likovne umjetnosti, tačnije 51 posto, ali njihovi radovi čine manje od 5 posto svih stalnih zbirki. Brend LifeWTR želi to promijeniti s kampanjom „Art By Woman“.

Ovaj brend iz kompanije PepsiCo odlučio je početi raditi na tome postavljanjem zida sa praznim ramovima slika ispred Lincoln Centra u New Yorku prošlog mjeseca – bez ijednog umjetničkog djela. Ali kada prolaznici obrate pažnju na drugu stranu zida, pronađu sjajne radove koje su stvorile žene. U sklopu kampanje snimane su reakcije ljudi na instalaciju koja pruža uvid u svijet bez zastupljenih svih umjetnika.

„Željeli smo stvoriti ovaj video kako bismo imali snažan, moćan društveni poziv na akciju kako bi stvarno ispunili svijet s više ženske umjetnosti, jer tu postoji velika praznina,“ rekao je Todd Kaplan, potpredsjednik za portfelj vode u kompaniji PepsiCo za Sjevernu Ameriku.

LifeWTR brend je za ovaj projekat blisko sarađivao s tri umjetnice – Trudy Benson, Lynnie Z i Adrienne Gaither. Svakaodenjih je također dizajnirala posebna pakiranja za LifeWTR boce, koje potrošači mogu pronaći u trgovinama gdje se brand prodaje.

Dio LifeWTR-ove misije je promocija kreativnosti, tako da će svakih nekoliko mjeseci izbacivati novi dizajn ambalaže, od različitih skupina umjetnika. Proizvod je predstavljen ranije ove godine s dizajnom umjetnika koji se specijaliziraju za javne prostoreJason Woodside, Craig & Karl i MOMO.

„Vjerujemo da svijet s više umjetnosti čini svijet nadahnutijim,“ rekao je Kaplan.

Ovaj brend brzo dobiva na popularnosti, pa je tako nakon samo pet mjeseci na tržištu LifeWTR prešao vrijednost od 70 miliona dolara u maloprodaji.

Pored ove kampanje, LifeWTR je također najavio da pokreće mentorski program koji će uključivati ​​radionice i mreže kako bi pomogli napretku žena u umjetnosti. Brend također pomaže fondu Frieze Brooklyn Museum kojem doniraju radove kao što je „United 1971“ umjetnice Virginie Jaramillo.