Sviđa mi se

Njujorška filharmonija doslovno servira simfoniju na tanjiru

This article is also available in: English

Kakvog je okusa simfonija? Njujorčani će okus dvije simfonije moći doslovno okusiti zahvaljujući kreativnom potezu Philharmonia Orchestra of New York

Rukovodstvo Philharmonia Orchestra of New York (PONY)  smislilo je odličan potez za promociju svoja dva koncerta najavljena za 29. i 30. mart 2016: Mahlerovu II simfoniju Uskrsnuće i Berliozovu Symphonie fantastique. Naime, pet top kulinarskih šefova iz Njujorka osmislili su jela inspirisana ovim dvjema simfonijama. Šefovi restorana sa Michelin zvjezdicama, uključujući i šefove restorana Andanada 141 i Casa Mono, Manuela Berganzu i Anthony Sasso-a, kreirali su jela inspirisani muzičkim dijelovima koji su ih se najviše dojmili. Atsushi Yamada, suosnivač i glavni dirigent PONY-ja rekao je kako i sam jedva čeka da proba ova jela, od kojih je jedno npr. Mesne loptice sa tintom lignje, inspirisano „dubokom, mračnom, zamišljenom tugom muzičareve neuzvraćene ljubavi“. „Pozivam Njujorčane da posjete ove predivne restorane i saznaju kakvog je to okusa simfonija, a potom da dođu na naše koncerte i poslušaju simfonije koje su inspirisale ova jela,“ rekao je Yamada.

Koncerti ove njujorške filharmonije više su od pukih muzičkih događaja; stimuliraju i vid i sluh. Filharmonija je sarađivala i sa režiserom Joachimom Schambergerom na izradi dugomteražnih filmova baziranih na simfonijama, koji su potom prikazivani u 4K rezoluciji na velikim ekranima u toku koncerata. Nova jela tako su zapravo produžetak PONY-jevih senzornih pretapanja u svijet okusa. „Ovo je dio naše misije da predstavimo klasičnu muziku na najprijemčiviji mogući način,“ rekao je Jim Miller, direktor komunikacija u PONY-ju, i predsjednik Momentum Communications Group. „Žao mi je samo što kompozitori nisu živi da probaju ova jela i kažu nam jesmo li pogodili okuse!,“ dodao je Miller.

A šta su to napravili njujorški najbolji šefovi?

Manuel Berganza je napravio jelo sa simboličnim sastojcima na koje ga je inspirisalo Mahlerovo Uskrsnuće. „Kako simfonija govori o životu poslije smrti, te njegovoj rekapitulaciji, odabrao sam jagnjetinu zbog njenog značaja u kršćanstvu. Kako bih što bolje obuhvatio evoluciju simfonije od njenog sjećanja na sretna vremena do mračnijih trenutaka, odabrao sam gljive crne trube, jer crne trube predstavljaju pokope i smrt. Tako da sam napravio jelo od toplih i ugodnih okusa kako bih predstavio putovanje od života do smrti,“ rekao je Berganza.

Njujorški filharmonijski orkestar PONY ansambl je kojeg sačinjava preko osamdeset najboljih njujorških muzičara čiji su članovi nastupali sa svim glavnim ansamblima Lincoln centra poput Met Opera Orchestra, New York Philharmonic, New York City Ballet Orchestra, itd. Orkestar koristi tehnološke prednosti i ima projektno baziran biznis model prema kojemu unose inovacije u izvedbe klasične muzike.