Sviđa mi se

Književnik Bret Easton Ellis režirao oglas Figaro za Parišku operu

This article is also available in: English

Figaro majstorski uključuje muzičku podlogu Seviljskog berberina pokazujući dramatične uspone i padove koji karakterišu svijet opere

Izvor: AdWeek

Visoku umjetnost je teško predstaviti na način koji može uticati i na mlađu populaciju. Pariška opera se u svom novom oglasu uspješno suočila s tim izazovom predstavivši još lani internet platformu „Treća scena“ (3e Scene), namijenjenu eksperimentalnom scenskom stvaranju gdje su predstavljena autorska djela priznatih stvaraoca. Njeno najnovije ostvarenje je oglas „Figaro“ kojeg je režirao književnik Bret Easton Ellis najpoznatiji po svom romanu Američki psiho.

Četverominutni oglas prati muzička podloga komične opere Seviljski berberin. Glumac Philip Rhys nastupa u glavnoj ulozi mladog opernog pjevača koji u toku vježbanja ostaje bez glasa. Uplašen, on napušta probu i provodi noć na divljim zabavama s glamuroznim prijateljima, pićem i cigaretama. Odmah nakon neprospavane noći Rhys odjuri na pjevačke probe gdje bez poteškoća otpjeva melodiju i strasno poljubi svoju mentoricu za pjevanje. Za pjevanje u oglasu se inače pobrinuo poznati operski pjevač Piotr Kumon koji pjeva u Pariškoj operi.

Glumac Philip Rhys kaže da je bio  počašćen pozivom opere na saradnju i iznenađen da je u kreiranju uloge imao toliko slobode. Želio je, naime, napraviti pomalo duhovit spot i poigrati se s kombinacijom filmskog medija i operne melodije.

Figaro majstorski uključuje muzičku podlogu Seviljskog berberina i pokazuje dramatične uspone i padove koji karakterišu svijet opere.

Svijet zabave se promijenio, ali ne i ljudi, pri čemu je opera danas dostupna sve različitijim ljudima, čega u prošlosti nije bilo.

Tagovi

#Figaro #Vijesti