Sviđa mi se

Ilija Dimić – izložba slika i konstrukcija, Galerija SANU, Beograd

This article is also available in: English

Pristupnu izložbu akademika Dušana Otaševića priredila je SANU u saradnji sa Fondacijom Kolekcija Trajković, koja čuva najveći broj Otaševićevih dela

Srpska akademija nauka i umetnosti u saradnji sa  Fondacijom Kolekcija Trajković priredila je izložbu akademika Dušana Otaševića  Ilija Dimić – izložba slika i konstrukcija. Izložbu, na kojoj je predstavljeno oko 40 objekata, otvorili su predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić i istoričar umetnosti prof. dr Ješa Denegri. Obraćajući se prisutnima, Kostić je rekao da bi “malo ko mogao tako precizno da rekostruiše” likove Ilije Dimića i Angeline D. Podsetivši na “prvu izložbu Ilije Dimića” 1990., u nekadašnjoj galeriji Sebastijan, Denegri je istakao da je suština Otaševićevog predstavljenog opusa da se “na primeru jedne izmišljene ličnosti postave složena umetnička pitanja”, kao što je odnos konstrukcije i dekonstrukcije ili odnos interpretacije i reinterpretacije.

Izložba se priređuje povodom tri značajna jubileja: 25 godina od izložbe Ilija Dimić u galeriji Sabastijan, 50 godina umetničkog rada akademika Otaševića i 75 godina njegovog života. U Galeriji SANU posetioci su mogli da vide dela sa prethodne izložbe u galeriji Sabastijan, ali i petnaestak novih radova, kao i “rekonstruisanu sobu Ilije Dimića”, iz koje se sa radija čuju revolucionarne pesme iz Španskog građanskog rata.

Kako je Otašević više puta objasnio, pošto nije uspeo da pronađe svog duhovnog oca, odlučio je početkom devedesetih godina da ga izmisli i kreira lik Ilije Dimića, uspešnog avangardnog umetnika, koji se oslanja na ruski konstruktivizam i bauhaus, pilota koji je poginuo u Španskom građanskom ratu.

Pristupnu izložbu akademika Dušana Otaševića priredila je SANU u saradnji sa Fondacijom Kolekcija Trajković, koja čuva najveći broj Otaševićevih dela.

U čast Otaševićeva tri jubileja Fondacija Kolekcija Trajković je objavila veliku monografiju OTAŠEVIĆ posvećenu tom umetniku, kao i prateći katalog.

Tagovi

#Vijesti