Sviđa mi se

Finansijske usluge i sponzorstvo umjetnosti

This article is also available in: English

Jedan primjer sponzorstva u umjetnosti koje pomaže mladim studentima, unapređuje kulturu i omogućava upoznavanje poslovnih ljudi. Win-win-win situacija zar ne

Izvor: SundayGuardianLive

Firma za upravljanje investicijama JM Finn & Co već pet godina uživa u partnerstvu sa londonskom školom Royal Academy of Arts (RA). U sklopu ovog partnerstva, svake godine njihovi spokojni finansijski uredi i prostorije za sastanke ukrašeni su umjetničkim djelima studenata Akademije. Pošto RA nije finansirana od strane države, ljubitelj umjetnosti i glavni izvršni direktor JM Finn-a Steven Sussman odlučilo je od škole napraviti filantropski projekt, u sklopu kojeg je JM Finn razvila niz izložbi, u saradnji sa RA, koje imaju za cilj da podrže studente tokom trogodišnjih postdiplomskih studija.

Kustosica izložbi je Eliza Bonham Carter, također kustosica i dekanesa Škole; JM FINN & Co je domaćin manifestacije na koju pozivaju klijente i studente, što studentima daje značajno komercijalno iskustvo u razgovoru sa potencijalnim kupcima, omogućavajući im da nauče kako da cijene svoj rad i razumiju različitu publiku. Ovogodišnja izložba je pživjela zidove JM Finn sa 80 primjeraka savremene umjetnosti, a neki od njihovih 15.000 klijenata su potrošili djelić 8.6 milijardi funti kojima upravljaju, te su kupili radove umjetnika u usponu. Dvadeset studenata koji su izlagali ove godine su tako skupili 10,200 funti kroz prodaju svjih radova.

RA Schools nude jedini besplatni, trogodišnji postdiplomski program likovne umjetnosti u Evropi, i smatraju se globalnim centrom izvrsnosti kada je u pitanju obrazovanje u umjetnosti. Ova škola je sastavni dio kraljevske akademije od njenog osnivanja 1768. Ključni princip RA škole je da je program besplatan, što im omogućuje da odaberu studente prema zaslugama, a ne prema sposobnosti plaćanja studija. Konkurencija za upis u trogodišnji postdiplomski program RA je žestoka – samo 17 studenata bude primljeno godišnje, između oko 800 aplikanata. Standard izloženih radova je prema tome iznimno visok. Iako je RA bogata atmosferom istorije i tradicije, radi se o školi savremene umjetnosti. Ljudi iz JM Finn su redovni gosti škole, pa tako imaju priliku da se upoznaju sa nekima od studenata.

Jedinstvena za JM Finn je i stalna kolekcija studenata RA u njihovim uredima, koju biraju Sussman i Oliver Tregoning, direktor marketinga i član Upravnog odbora. Kao korporativni partner, JM Finn plaća godišnju pretplatu i nudi stipendije za određene studente kako bi im pomogli da završe studije.

Ovo kvalitetno partnerstvo je obostrano korisno kako za JM Finn tako i za njihove klijente. JM Finn je u mogućnosti da ugosti klijente na ekskluzivnim događajima uz privatne izložbe RA, uključujući i svjetski poznatu RA Summer Exhibition izložbu. Prestiž ovog druženja nije promakao pažnji klijenata, koji uživaju u susretanju i druženju jedni s drugima u povijesnom okruženju. Sussman kaže: „Firma ima koristi od udruživanja sa važnom nacionalnom institucijom, a događaji nam nude odličan način da klijentima omogućimo da se međusobno upoznaju – i otkrili smo da im se to dopada. Kada smo počeli pozivati klijente na ljetnu izložbu 2012. godine, u početku smo pretpostavili da bi trebali to učiniti relativno ekskluzivnim događajem te smo pozvali samo 400 njih. To im se dopalo, ali kada smo povećali broj na 750, otkrili smo da im se dopada još više.“

Ispod možete pogledati video za prošlogodišnji Summer Exhibition.

 

Tagovi

#JM Finn & Co