Sviđa mi se

Baselworld 2016: Borba umjetničkog sata s vremenom

This article is also available in: English

U Švicarskoj je održan Baselworld, show koji predstavlja centralni događaj na svijetu koji predstavlja najsavršenije iz industrije satova i nakita

Priredila: Selma Karadža

Otkako je Leonardo da Vinci spojio umjetnost i tehniku, industrija izrade satova definirana je dualnim identitetima: jedan je nastojanje postizanja naučne preciznosti u domenu pokazivanja vremena, izrade kompleksnih mreža dijelova koji čine da sat kuca, a vrijeme „protiče“, dok je drugi sat kao skulpturni objekt i umjetničko djelo. Ova dualnost bila je vidljiva i na show-u Baselworld, svjetskom centralnom događaju predstavljanja najdelikatnijeg iz svijeta industrije satova i nakita. Predstavnici ove prefinjene industrije na Baselworld-u ponosno predstavljaju svoja djela, dostignuća i inovacije.

Kako danas živimo u vremenu kada satovi kao „pokazivači“ vremena više nemaju praktičnu namjenu jednake težine kao nekada, najugledniji brendovi predstavili su svoja umjetnička djela koja prevazilaze prvobitnu namjenu sata. Naime, postaju nosiva kucajuća instalacija koja objedinjuje delikatna svojstva zanatstva, umjetnosti i prestiža.

U toku osam dana trajanja, Preko 145.000 posjetitelja iz 100 zemalja svijeta mogli su vidjeti proizvode i kreativna dostignuća 1500 prestižnih i najuglednijih svjetskih brendova proizvođača i prodavača satova, nakita, bisera, dragog kamenja.

Oficijelni partneri Baselworld-a ove godine bili su BBC, FedEx, Maserati te aviokompanija SWISS koja predano podržava kulturne, zabavne i sportske događaje u Švicarskoj, kroz asocijaciju Top Events of Switzerland. Sponzori su također i brojnih drugih sportskih i kulturnih događaja, između ostalog Montreux Jazz Festivala, Filmskog festivala Locarno i Lucerne festivala klasične muzike.

Eric Bertrand, predsjedavajući Odbora izlagača Baselworld bio je oduševljen značajem ovogodišnjeg Baselworld-a za industriju satova i nakita. „Svjedočio sam kako samo osam dana izlaganja na Baselworld-u može ispuniti industriju neizmjernom pozitivnošću,“ rekao je optimistično Bertrand o značaju ovog događaja za učesnike, s nadom da će efekti biti iskorišteni za konstruktivan progres u pomalo otežanim tržišnim prilikama ove industrije.

Među najposebnijim umjetninama zanatstva našli su se satovi ženevskog brenda MB&F (Maximilian Büsser & Friends), koji je predstavio svoju seriju Performance Art, u okviru koje svake godine sarađuju sa savremenim umjetnicima na izradi dizajna. Büsser inspiraciju crpi iz svoga djetinjstva, Star Wars-a i Jules Verne-a. Svjesni toga da se vrijeme danas može pronaći svugdje, iz MB&F-a kažu kako žele predstaviti nešto specijalno, nešto što čini da ljudi „osjećaju“, pa tako izrađuju nosiva umjetnička djela. U okviru brojnih saradnji u domenu kinetičke umjetnosti, švicarski proizvođač L’Epee za ovu je kuću izradio stolni sat Arachnophobia, inspiriran poznatom skulpturom Maman umjetnice Louise Bourgeois.

Brand Blancpain također je oživio svoju Métiers D’Art liniju limited edition satova za jedinstvene klijente. Na ovogodišnjem Baselworldu su, u okviru ove linije, predstavili The Great Wave sat sa starim japanskim materijalom shakudo, legurom bakra i zlata koja se može tretirati tako da dobije crnu boju, a inspirisan poznatim istoimenim djelom japanskog umjetnika Hokusai-ja. Ostali korišteni materijali su bijelo zlato, rokusho so i meksički opsidijan. Kažu kako je ovo primjer na kojem je na vanjskom izgledu sata prikazana umjetnost manufakture izrade unutrašnjeg mehanizma.