Sviđa mi se

AT&T ponosno uz 15. Tribeca Film Festival

This article is also available in: English

Nakon okončanja dvanaestogodišnjeg partnerstva između American Express-a i Tribeca Film Festivala, američka telekomunikacijska kompanija AT&T je postala generalni pokrovitelj velikog  njujorškog filmskog događaja

Priredila: Selma Karadža

Sponzorstva događaja, naročito onih koji nemaju veze sa tehnologijom, nešto je što tehnološkim kompanijama može omogućiti veću popularnost, kredibilitet, pozitivne reakcije, medijsku pažnju, a dugoročno gledano i povećan profit. Ovakve aktivnosti kompanijama otvaraju prilike za nova poslovna partnerstva te za kreativni razvoj vlastitih poslova u interdisciplinarnom okruženju.

Tako je, nakon okončanja dvanaestogodišnjeg partnerstva između American Express-a i Tribeca Film Festivala, svoju priliku iskoristila i američka telekomunikacijska kompanija AT&T, postavši generalni pokrovitelj ovog njujorškog filmskog događaja i jednog od najvažnijih svjetskih festivala nezavisne filmske produkcije.

AT&T obavezao se podršci TFF-u i filmskoj umjetnosti kroz pristupačnost i inovaciju, s ciljem da Tribeca postane jedan od najinteraktivnijih događaja filmske umjetnosti u SAD-u, gdje će posjetitelji moći “iskusiti Festival na načine na koje nisu mogli ni zamisliti”.

Vodeća poruka sa kojom AT&T nastupa na ovogodišnjem TFF-u je: „Način na koji gledamo filmove se mijenja. Način na koji ih osjećamo – ne.“

Tribeca Film Festival, nazvan po njujorškom kvartu, 2001. godine osnovali su Robert De Niro, Jane Rosenthal i Craig Hatkoff sa željom da podrškom novim filmskim stvarateljima, ali i onim utemeljenim – podstaknu ekonomsku i kulturnu revitalizaciju Lower Manhattan-a, nakon rušenja World Trade Centra.

Festival je prikazao više od 1500 filmova iz preko 80 zemalja te privukao međunarodnu publiku sa više od 4.5 miliona posjetitelja. Također, festivalske aktivnosti generirale su preko 850 miliona dolara za grad New York.

15. TFF prikazat će 77 svjetskih premijera te 40 sesija razgovora sa vodećim svjetskim, trenutno kulturno najrelevantnijim režiserima. Također, ove godine kultni film Taxi Driver Martina Scorsese-a sa Robertom De Nirom u glavnoj ulozi navršava 40 godina, te će se u okviru festivalskog programa održati specijalno prikazivanje filma, kao i sesija sa glumcima i režiserom. Za četvrtu deceniju filma, Sony Pictures uradili su digitalni remaster filma u 4K format.

Njujorški Tribeca Film Festival održat će se od 13. do 24. aprila 2016. godine.