Sviđa mi se

Art Basel predstavio Buenos Aires kao prvog partnera u Art Basel Cities inicijativi

This article is also available in: English

Konkretni projekti najavljenog partnerstva su još uvijek u fazi planiranja, ali je poznato da će se prvi održati krajem 2017.

Prošlog marta, Art Basel je najavio svoju Art Basel Cities inicijativu, zamišljenu kao pokušaj da se proširi uticaj sajma radeći sa drugim gradovima na “kutlurnim manifestacijama visokog profila I međunarodnog dosega”. Sajam je sada predstavio i svog prvog partnera u novom programu, a to je Buenos Aires, glavni grad Argentine.

Opisujući Buenos Aires kao „grad sa živom kulturnom scenom i bogatom umjetničkom baštinom“, Art Basel je najavio da će udružiti snage kako bi razvili i ugostili niz živopisnih kulturnih događaja, prvi od kojih će se održati krajem 2017. godine.

Prema saopštenju, cilj je „pojačati kulturni utjecaj grada i oživiti događaje sa međunarodnim odjekom, kombinirajući stručnost Art Basel-a i njegovu globalnu mrežu sa posvećenosti Buenos Airesa da se dodatno etablira kao vodeća kulturna destinacija“.

Inicijativa će biti obostrano korisna u smislu da će donijeti programiranje svjetske klase u Buenos Aires, te da će baciti svjetlo na bogatu kulturnu scenu ovoga grada za međunarodnu scenu umjetnosti. „Program će uzeti u obzir trenutni kulturni pejzaž grada, programiranje, infrastrukturu, i resurse, te kako se oni usklađuju sa njegovom urbanom i ekonomskom vizijom“, najavio je Art Basel.

Konkretni događaji najavljenog partnerstva još uvijek su u izradi i bit će najavljivani kako budu dodatno definisani, a u međuvremenu Art Basel Cities inicijativa će nastaviti tražiti druge partnerske gradove sa kojima će razvijati živopisne i bogate programe, te ponuditi svijetu umjetnosti nove mogućnosti da se uključe u kulturne ponude širom svijeta.

Glavni partner Art Basel-a još od 1994. godine je UBS, švicarska kompanija za finansijske usluge koja ima dugu i bogatu historiju angažmana u savremenoj umjetnosti, te je ponosni vlasnik jedne od najuglednijih svjetskih korporativnih umjetničkih kolekcija.