Sviđa mi se

Arija orgazama u novom oglasu švedske operske kuće Folkoperan

This article is also available in: English

Seks u promociji opere? Da, i rekli bismo vrlo uspješno to čini u ovom oglasu agencije Ingo Stockholm

Izvor: Adweek

Imamo za vas jedan oglas koji sigurno ne biste očekivali. Jedna umjetnost ‘stare škole’ i visoke kulture promovira se na veoma neuobičajen način. Kako bi promovirali premijeru Puccinijeve  opere Turandot, a osobito kako bi privukli mlađu publiku, švedska operska kuća Folkoperan i njihova agencija Ingo Stockholm uradili su oglas naslovljen Opera orgazama/Opera of Orgasms, a samo ime vam govori sve.

Možda treba napomenuti da veza između opere i seksa uopšte nije iznenađujuća, jer opera je „preplavljena pričama neobuzdane žudnje, osvete i tragične smrti,“ kako to kaže Adweekova Angela Natividad.

A Turandot je posebno pogodna opera za ovakvu interpretaciju. Ovo djelo, prvi put objavljeno 1926. godine, pripovijeda priču o princezi Turandot, čiji su obožavatelji gubili živote ako bi pogrešno odgovorili na njezine zagonetke. Zvuči kao prevelik rizik, ali Turandot je bila toliko poželjna da bi njezini obožavaoci, zaluđeni požudom, radije umirali nego živjeli bez nje.

U spotu, ljudi u različitim i ne nužno glamuroznim seksualnim situacijama, doživljavaju vrhunac uz muzičku podlogu Nessun Dorma arije. Spot predstavlja slavlje bezgranične želje, onog trenutka kada ste tako blizu vrhuncu da stvari poput konteksta, očekivanja i društvenih normi uopšte nisu bitni. Spot također savršeno odražava stanje u kojem se nađu obožavaoci Turandot – toliko blizu užitku da ih boli, kada ništa nije važnije od pronalaženja olakšanja, pa čak ni smrt.