Sviđa mi se

Mogu li se vrhunski mladi glazbenici takmičiti sa vrhunskim sportistima?

This article is also available in: English

Malo je pijanista na svijetu koji bi mogli „preskočiti“ Petera Prevca u dosegu i uticaju. Možda bi to jedino mogao Lang Lang koji je veoma je zaslužan za to da preko 25 miliona mladih Kineza danas svira klavir

Piše: Mitja Petrovič, PianoRoom

Izuzetno uspješna slovenska dirigentica mlađe generacije, Živa Ploj Peršuh, nedavno je, za slovenski dnevni list Večer, kazala: „Kad Prevc dobije medalju, ta vijest se obavezno nađe na naslovnim stranama dnevnih listova, ali uzalud ćete na tim istim naslovnicama tražiti informaciju da je Petra Kovačič položila audiciju za Bečke filharmoničare.“ Iako su Peter i Petra za svoja dostignuća  izgarali sličan broj sati i približno u istoj mjueri se odrekli igre i zabave, pažnja javnosti u praćenju njihovih postignuća je vrlo različita.

Zapravo, vrlo je malo pijanista na svijetu koji bi mogli „preskočiti“ Petera Prevca u dosegu i uticaju. Možda bi to jedino mogao Lang Lang koji u Kini ima status narodnog heroja i veoma je zaslužan za to da preko 25 miliona mladih Kineza danas svira klavir.

Kako god, gotovo istovremeno sa svjetskim kupom u smučarskim letovima, u Novoj Gorici se završilo državno prvenstvo najboljih mladih slovenskih glazbenika. Među njima su bili i pijanisti koji su se u finale probili kroz regionalne kvalifikacije. Takmičili su se u sedam starosnih skupina od 8 do 25 godina. Oduševili su žiri, profesore muzike i roditelje te, po riječima strukovne javnosti, podigli nivo slovenske pijanistike za još jedno mjesto na zaletištu. Iako za razliku od sportskih junaka šira javnost ne poznaje te izuzetne mlade ljude i njihov poseban dar u izvođenju nekih od najljepših kompozicija koje su ikada napisane.

Odlučio sam se da u tom pogledu nešto napravimo. O tome sam sasvim slučajno razgovarao i sa Ekremom i ukratko mu kazao da razmišljam o ideji koja bi povezala sve zlatne slovenske pijaniste na jednom muzičkom CD-u, onako kako državnim prvacima i priliči.

»Pa to ti je odličan projekat Mitja,« kazao mi je u telefonskom razgovoru. »Šalji mi plan i troškovnik ako nije ‘visokoleteći, možda možemo pomoći.« I tako je  počelo glazbeno prijateljstvo i saradnja između portala Art & Business, koji je podržao projekt, PianoRooma, Saveza Slovenskih glazbenih škola i, prije svega, prijateljstvo sa trideset mladih pijanista, njihovih profesora i roditelja. Ponudili smo im najbolje moguće uslove za profesionalno snimanje klavirske glazbe, u saradnju smo uključili vrhunskog ton majstora i „štimera“ koji je svakog dana nanovo podešavao klavir pripremivši ga za novih 8 do 12 sati sviranja. Mnogi od tih mladih muzičara su prvi put ušli u studio.

Počeo je maraton klavirske klasike. Za 120 sati snimanja čuli smo skoro sve od Bacha, Scarlattija, Haydna, Mozarta, Beethovena, Schumanna, Schuberta, Chopina, Liszta, Rahmaninova, Debussyja, Šostakoviča, Skrjabina do mlađih slovenskih kompozitora klavirske glazbe. Iako su se neki pijanisti po prvi put suočili sa snimanjem u studiju, svi su, bez izuzetka, za sobom ostavili beskompromisan zvučni otisak.

Uskoro je postalo jasno da snimamo najljepšu glazbu na svijetu koja ima moć da ponese i neupućenog slušaoca, a njena dodana vrijednost je u tome da je izvode veoma mladi, ali izuztetno talentirani ljudi.

I tako je  počelo glazbeno prijateljstvo i saradnja između portala Art & Business, koji je podržao projekt, PianoRooma, Saveza Slovenskih glazbenih škola i, prije svega, prijateljstvo sa trideset mladih pijanista, njihovih profesora i roditelja

U projekat smo uključili mladu slovensku fotografkinju Taju Košir Popovič i mladu dizajnericu Veroniku Iglič te sa njima dvjema zacrtali ambiciozan grafički izgled i prezentaciju muzičkog CD-a. Sada razmišljamo kako bismo mogli, zajedno s partnerima, postići da što više ljudi upozna najbolje mlade slovenske pijaniste i fantastičnu muziku koju izvode.

Po masovnosti, naravno, ne možemo konkurirati smučarskim skokovima, ali po vrhunskoj odličnosti, istrajnosti, talentu i predanom radu, glazbenici se slobodno mogu porediti sa sportistima. To su takođe vrijednosti bilo kojeg uglednog poduzeća koje razumije da je zanimljivo i korisno ulagati i u umjetnost i mlade umjetnike. I dalje računamo na njihov sluh.

Zlatni pijanisti će izaći krajem maja. Dokle će poletjeti vidjet ćemo, ali u svakom slučaju predstavljaju odlično postignuće i referencu za mlade umjetnike. Ubijeđen sam da će uživati i Ekrem :)