Sviđa mi se

Karla Labaš: Sponzorima su, kod Dubrovačkih ljetnih igara, najprivlačniji: visoka kvaliteta, tradicija i ekskluzivnost

This article is also available in: English

Igre se ne mogu promatrati izdvojeno iz trenutnog hrvatskog društvenog konteksta u kojem je javna potpora kulturno-umjetničkom stvaralaštvu u konstantnom padu

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Dubrovačke ljetne igre, kulturni događaj s dugom tradicijom i prestižnim statusom u Adriatic regiji, ove je godine ostao bez svog glavnog sponzora. VIPnet, koji je godinama ponosno držao taj status, ove je godine zbog reorganizacije kompanije i racionalizacije troškova odustao od ugovora.

O sponzorstvu Dubrovačkih ljetnih igara, njegovom značaju za finansiranje programa, strategiji sponzorstva i vrijednostima koje Festival pruža svojim partnerima, razgovarali smo sa Karlom Labaš, voditeljicom marketinga Igara.

Foto: Karla Labaš

Foto: Karla Labaš

Art&Business: Dubrovačke ljetne igre su jedan od najvećih kulturnih događaja u Adriatic regiji. Koje biste vrijednosti Igara posebno istakli?

Karla Labaš: Visoka umjetnička i organizacijska kvaliteta događanja, suodnos tradicije i modernosti, jaki lokalni, nacionalni, ali i međunarodni identitet, dugotrajnost i veličina branda, lokacijska ekskluzivnost.

Art&Business: A koje su to vrijednosti koje bi mogle zanimati sponzore?

Karla Labaš: Kako iskustvo pokazuje, sponzori kod nas najviše cijene ili su im najprivlačniji: visoka kvaliteta, tradicija i ekskluzivnost.

Art&Business: Koliko sponzorstvo učestvuje u ukupnom budžetu Igara?

Karla Labaš: Udio sponzorstava je nažalost, od financijske i ekonomske krize 2008. i 2009. u padu, a zadnjih godina uspijevamo taj udio održati na razini od 16 do 20 % , dok je ukupni vlastiti prihod još uvijek veći od 35%.

Art&Business: Da li ste zadovoljni tim sponzorskim doprinosom ili mislite da bi on trebao biti veći i koliko bi to trebalo iznositi? Možete li to uporediti sa nekim sličnim događajem u svijetu, imate li te informacije?

Karla Labaš: Ne možemo Igre promatrati izdvojene iz trenutnog hrvatskog društvenog konteksta u kojem je javna potpora kulturno-umjetničkom stvaralaštvu u konstantnom padu, a čini se da će to biti trend i dalje, pa su stoga, u takvim trenutnim okolnostima, i naša želja i napori usmjereni na povećanje udjela sponzorstava i donacija u ukupnom proračunu festivala. Mnogo je zanimljivih primjera, no i oni se moraju razmotriti u svom vlastitom socio-kulturnom kontekstu. Tako je Salzburg Festspiele u 2014. od sponzorstva i donacija ostvario 17% od ukupnih prihoda s tim da još dodatnih 4% ostvaruju od privatnih osoba, odnosno ‘prijatelja’ festivala kako ih nazivaju. No, ugledni Avignonski festival udio sponzorstava održava na razini ispod 10%. Iako nije festival, spomenut ću i Convent Garden u Velikoj Britaniji, koji iznimno dobrim rezultatom smatra ako udio sponzorstava dosegne 16% proračuna. Dakle, s obzirom na ove podatke, Igre zapravo stoje dosta dobro u pogledu prihoda ostvarenih od sponzorstava i donacija.

Art&Business: Sa kojom kompanijom imate najdugoročniju sponzorsku suradnju?

Karla Labaš: Većina naših sponzora je s nama dugo i uglavnom se radi o dugogodišnjim partnerskim odnosima koji traju preko pet godina, a često i više od desetljeća. Treba istaknuti Croatia Airlines, HEP, Atlantsku plovidbu, OTP banku, Croatia osiguranje te Siemens kao vjerne i dugogodišnje podupiratelje naših umjetničkih nastojanja.

Art&Business: Možete li nam predstaviti vašu strategiju sponzorstva, šta je to što čini okosnicu vašeg partnerstva sa sponzorima?

Karla Labaš: Osim uobičajenih ili standardiziranih obaveza koje preuzimamo, a koje uključuju: vidljivost promidžbenih obilježja sponzora, on-line i medijske zastupljenosti, sponzori mogu računati da će njihov menadžment i njihovi gosti imati pristup eksluzivnim događanjima i visoki tretman. Sponzor može računati da će suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama jačati njegov pozitivan imidž i reputaciju, a uz to ga dijelom povezati s jakim brendom kakav je Dubrovnik danas. Dakle, publicitet nije jedina korist koju Dubrovačke ljetne igre mogu priskrbiti svom sponzoru, dapače Igre mogu pomoći sponzoru u ostvarenju njegovih drugih, strateških ciljeva. Cilj nam je da naši postojeći, ali i potencijalni sponzori prepoznaju da uz velike promotivne aktivnosti, suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama za njih nudi veće potencijale.

Art&Business: Kako potencijalni sponzori reagiraju na poziv za sponzorstvom?

Karla Labaš: Ime i ugled Dubrovačkih ljetnih igara toliko su jaki da potencijalni sponzori u pravilu pri prvom kontaktu izvrsno reagiraju i pokazuju veliku zainteresiranost. Oduševljenje, kad se dođe do razgovora o iznosima sponzorskih paketa, ponešto splasne, što je razumljivo. No, Dubrovačke ljetne igre su najveći hrvatski kulturno-umjetnički festival s ukupnim budžetom od preko 1,5 milijuna eura i međunarodno relevantnim umjetnicima pa je i produkcijski trošak svakog pojedinog događanja visok što uvjetuje i iznose sponzorskih paketa. Otegotna okolnost je što se Dubrovnik nalazi na geografskom ‘kraju’ države, jako daleko od Zagreba koji je poslovno središte. Kompanije, poput velikih banaka, koje kroz sponzorstvo žele povećati broj svojih klijenata se susreću s činjenicom da je Dubrovnik ipak malo tržište, a primjećujemo da nam zadnjih godina pronalazak novih sponzora otežava i percepcija Dubrovnika kao ‘najbogatijeg’ hrvatskog grada iz čega se neopravdano zaključuje da nama sponzorski prihod ne treba.

 

Art&Business: Investiraju li sponzori u aktivaciju sponzorstva, koriste li sve blagodati koje im Dubrovnik i Igre pružaju, ili se zadržavaju na osnovnom ugovoru i pravima koja su njime stekli?

Karla Labaš: Sponzori različito reagiraju i različito koriste pogodnosti koji im partnerstvo s Dubrovačkim ljetnim igrama može pružiti. Mnogo je primjera u kojima je na obostrano zadovoljstvo ostvareno mnogo više od onoga što sadrži jedan sponzorski ugovor. I Igre i Dubrovnik nude nebrojene mogućnosti, a koliko će ta prilika biti prepoznata ovisi velikim dijelom i o proaktivnosti samog sponzora. Možda ne možemo pristati na agresivni marketing jer su nam očuvanje digniteta umjetničkog stvaralaštva i Dubrovnika kao UNESCO-vog grada svjetske baštine na prvom mjestu, no svi naši dugogodišnji sponzori to dobro znaju i o tome dijelimo isto mišljenje vjerujući da se s mjerom i ravnotežom ostvaruju pozitivniji i dugotrajniji rezultati. No, svakako možemo zajednički kreirati posebne, tailor-made aktivnosti koje će doprinijeti jačanju reputacije, zadovoljstvu javnosti i kupaca te pružiti jedinstvene, ekskluzivne doživljaje za sponzora i njihove partnere.

Art&Business: Da li biste mogli izdvojiti jedan primjer dobre prakse sponzorstva Dubrovačkih ljetnih igara?

Karla Labaš: Svakako bi se moglo izdvojiti više primjera dobra prakse, a tome su dokaz brojne višegodišnje suradnje, no odnos s našim dugogodišnjim generalnim sponzorom Vipnetom vrijedi istaknuti jer je dugo vrijeme taj sponzorski odnos bio istinski partnerski i slobodno mogu reći da su se ta dva branda zajedno razvijala i nadopunjavala. Zajednički smo stvarali nove proizvode koje su doprinosile ugledu i razvoju obje strane, poput mobilne aplikacije za prikazive titlova u stvarnom vremenu Vip script. Moram istaknuti da svakog sponzora doživljavamo kao partnera i stoga smatramo da naša suradnja mora biti uzajamna, na korist obje strane, uključujući međusobno sudjelovanje i razmjenu u svim fazama.

Art&Business: U toku su dogovori sa sponzorima za predstojeće Dubrovačke ljetne igre. Kakva je strategija za ovu godinu?

Karla Labaš: Za Igre je ova, 2016. godina značajna jer je mjesto generalnog sponzora nakon 15 godina ostalo upražnjeno, uslijed Vipnetove promjene poslovne strategije i strategije sponzorstava s time. Pronalasku novog generalnog sponzora pristupamo ozbiljno i strateški, a jednako tako i druga strana. Jasno je da takva vrsta suradnje mora, kako za sponzora tako i za nas, biti vrsta strateške odluke i odnositi se na višegodišnje planiranje. Ali to je ozbiljan i jedini ispravan pristup kako bi dugoročno obje strane bile zadovoljne te profitirale iz tog odnosa. Ne sumnjamo da ćemo takvog partnera pronaći, iako možda ne odmah ove godine.

Art&Business: Koga biste posebno željeli imati među sponzorima, kompanija koju biste rado vidjeli u krugu sponzora Igara?

Karla Labaš: Ovom prilikom ne bih poimenice izdvajala nikoga, ali ću kazati kakve vrijednosti bismo voljeli da naši partneri imaju. To su kompanije koje koncept i prakse društveno odgovornog poslovanja imaju uistinu integrirano u svoju poslovnu strategiju pa im je stoga i ostvarivanje pozitivnog utjecaja na svoje radno, društveno i prirodno okruženje u kojem djeluju, sastavni dio i vrijednosti koje njeguju i aktivnosti koje provode. To su kompanije koje razumiju koliku i kakvu značajnu ulogu kultura i umjetnost imaju na razvoj društva i kvalitetu življenja, koliko bitno pridonose i ekonomskom razvoju i prosperitetu društva, i žele biti dio toga.

Art&Business: Kada govorimo o poteškoćama, što vidite kao najveću prepreku uspješnijem razvoju suradnje između kulture i umjetnosti, s jedne strane, i uspješnih kompanija, s druge strane? I kako bi se, po Vašem mišljenju, ti problemi mogli prevazići?

Karla Labaš: Čini mi se da poteškoće ponajviše proizlaze iz okolnosti u kojima se mi u tranzicijskim društvima nalazimo. Naprosto, trebalo bi u općoj, pa i poslovnoj javnosti, jačati svijest o društvenoj, ali i ekonomskoj, važnosti kulture i umjetnosti općenito. Treba jačati i svijest medija koji, nažalost, ne prepoznaju društveno odgovorno poslovanje kompanija ili aktivnosti vezane za to svrstavaju pod marketinške aktivnosti. Stoga često ne izvještavaju o sponzoriranju kulturnih manifestacija jer ne prepoznaju u tome društvenu odgovornost, a paradoksalno,  sport je istovremeno zastupljeniji u medijima i uz to se bez problema ističu logotipi sponzora sportskih manifestacija za razliku od kulturnih.