Sviđa mi se

Belma Hadžiomerović: Posebno nam je zadovoljstvo biti partner Sarajevo Film Festivala koji značajno doprinosi pozitivnom imidžu naše države

This article is also available in: English

Glavno kino Sarajevo film Festivala od ove godine nosi naziv Raiffeisen Open Air

Razgovarao: Ekrem Dupanović

U petak je, projekcijom filma Druga strana nade, u Sarajevu počeo Sarajevo Film Festival, najznačajniji događaj filmske industrije u Adriatic regiji. U osam festivalskih dana Sarajevo postaje filmska metropola, grad u kojem se susreću producenti, režiseri, glumci, novinari i mnogi drugi profesionalci koji su vezani za Sedmu umjetnost. I, naravno, ljubitelji filma iz regije koji pune festivalske dvorane.

Sarajevo Film Festival se ne bi mogao razvijati iz godine u godinu da nije sponzora među

kojima posebno mjesto zauzima Raiffeisen Banka kao njegov Glavni sponzor. Partnerstvo najveće bankarske institucije i najvećeg događaja filmske industrije traje duže od 20 godina. O tome smo razgovarali sa Belmom Hadžiomerović, direktoricom marketinga i korporativnih komunikacija & upravljanja održivošću Raiffeisen Banke. Belma je na ovoj poziciji u Banci tek nešto malo kraće od vremena koliko traje saradnja Raiffeisen Banke i Sarajevo Film Festivala.

Art&Business: Raiffeisen banka je u svojim sponzorskim aktivnostima posvećena i sponzorstvu u kulturi i umjetnosti. Podržavate razvoj ove oblasti koja je veoma važna za razvoj svakog društva. Na koje sve to načine činite?

Belma Hadžiomerović: Veliki je broj aktivnosti koje Raiffeisen banka podržava u okviru svoje strategije održivosti. Iako je glavni fokus društveno odgovornih aktivnosti Banke prvenstveno podrška djeci i osobama sa posebnim potrebama, ponosni smo i na činjenicu da podržavamo značajne projekte u oblasti kulture. Na ovaj način doprinosimo onima koji obogaćuju nas i zajednicu u kojoj djelujemo.

Svakako u ovoj oblasti izdvaja se podrška Banke Sarajevo Film Festivalu čiji smo partner i rekla bih prijatelj već više od dva desetljeća. Iskoristila bih priliku i da spomenem našu podršku Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo. Obzirom da je spoj bankarstva i umjetnosti već poznat koncept u svijetu te da je prilikom konstruisanja zgrade Centrale Raiffeisen banke u Sarajevu jedan prostor predviđen kao izložbeni, Banka je uspostavila saradnju s Akademijom koja uspješno traje već osam godina. U okviru ovog projekta svake godine najbolji studenti Akademije imaju mogućnost da javnosti izlože svoja djela, a njihov rad Banka podržava i jednokratnim stipendijama.

Slijedeći strategiju održivosti Banka je još 2007. godine uspostavila Javni konkurs koji je rezultat nastojanja Banke da na sistematičan način odgovori na veliki broj upita za sponzorstva i donacije s kojima se svakodnevno susreće. U okviru ovogodišnjeg Konkursa, podržali smo 60 projekata od čega 10 u oblasti kulture.

Art&Business: Banka je od prvog Sarajevo Film Festivala jedan od glavnih sponzora ovog velikog događaja filmske industrije. Šta sve povezuje Banku i Festival?

Belma Hadžiomerović: S ponosom mogu istaći da Raiffeisen banku i Sarajevo Film Festival povezuje izuzetno uspješna saradnja. Značaj ovog projekta smo prepoznali još prije više od 20 godina te ga podržavali kroz različite vidove sponzorstava, a od 2009. godine smo Glavni sponzor Festivala. Posebno nam je zadovoljstvo biti partner jednog ovakvog projekta koji značajno doprinosi pozitivnom imidžu naše države. Pored užitka u lijepoj atmosferi, tokom festivala nastojimo našim klijentima kroz različite vrste promocija predstavit novitete u ponudi Banke.

Art&Business: Predsjednik uprave Banke, gospodin Karlheinz Dobnigg je, nakon potpisivanja ovogodišnjeg ugovora sa Sarajevo Film Festivalom, izjavio da su Festival i Banka tokom godina paralelno rasli i razvijali se, postali vodeći brendovi na bosanskohercegovačkom tržištu te da je ta saradnja prerasla u istinsko prijateljstvo. Zaista rijedak primjer u Bosni i Hercegovini.

Belma Hadžiomerović: Tokom 25 godina poslovanja na bh. tržištu Raiffeisen banka je postala jedna od vodećih finansijskih institucija s jakom tržišnom pozicijom, a Festival je odavno prešao granice ove zemlje te postao jedan od najcjenjenijih filmskih festivala u regiji. Zadovoljstvo nam je što se ovo partnerstvo tokom godina kretalo uzlaznom putanjom, te smo ga kontinuirano nastojali unaprijediti i dodatno učvrstiti.

Art&Business: Media Marketing: Glavno kino ove godine nosi naziv Raiffeisen Open Air. Šta će banka raditi u ovom prostoru u vrijeme Festivala?

Belma Hadžiomerović: Upravo logičan slijed naše dugogodišnje saradnje bio je da ljetno kino tokom Festivala od ove godine nosi naziv Raiffeisen Open Air na što smo posebno ponosni. Prvu noć Festivala Banka je bila domaćin projekcije filma Druga strana nade u ovom kinu i tada smo za sve posjetioce pripremili posebna iznenađenja. Tokom Festivala u kinu se održavaju promocije u okviru kojih se posjetioci imaju priliku upoznati s novom uslugom Raiffeisen bankarstvo na Viberu. Nova usluga je inovativan bankarski proizvod koji korisnicima omogućava da u svega nekoliko koraka pošalju novac osobi iz svog Viber imenika, prime novac na račun u BiH ili izmire obaveze po kreditnoj kartici u Banci. Također, ove godine na Festivalskom trgu postavljen je i Raiffeisen paviljon, u okviru kojeg klijenti mogu doznati više informacija o ovoj usluzi. Klijente, koji se na Paviljonu registruju za Bankarstvo na Viberu, nagrađujemo prigodnim poklonom.

Art&Business: Kako ćete sve komunicirati ovogodišnje spozorstvo SFF-a.

Belma Hadžiomerović: Aktivno radimo na tome da podršku Banke Sarajevo Film Festivalu kvalitetno iskomuniciramo. Tako smo nastavak saradnje obilježili zajedno s našim klijentima i predstavnicima medija uživajući zajedno u projekciji filma te prigodnom druženju koje je održano početkom mjeseca maja. Dodatno, za naše klijente svake godine organizujemo i tradicionalni prijem gdje imamo priliku družiti se s njima u nešto ležernijoj atmosferi te im se na taj način zahvaliti što su nam ukazali svoje povjerenje.

Javnost je imala priliku da se upozna sa našim aktivnostima na ovogodišnjem Festivalu kako kroz printane i elektronske medije, tako i kroz intervjue s Predsjednikom Uprave banke g. Dobniggom.

Tu je i naš nezaobilazni serijal Finansijske novosti u okviru kojeg nastojimo obuhvatiti sve aktuelnosti vezane za poslovanje Banke. Pred sami početak Festivala klijentima smo poslali i poseban newsletter s informacijama o aktivnostima Banke tokom SFF-a. Naravno, relevantne informacije, na prilagođen način, komuniciramo i kroz naše društvene platforme.

Art&Business: Za vaš tim mnogo posla. Stignete li pogledati neki film?

Belma Hadžiomerović: Istinsko je zadovoljstvo biti u Sarajevu tokom Sarajevo Film Festivala i osjetiti sve ono što Festival pruža. Naime, SFF donosi poseban pozitivan duh među posjetioce i u gradu vlada drugačije raspoloženje. Svake godine stoga uživam u lijepoj festivalskoj atmosferi, a pored brojnih obaveza nastojim i uživati te biti redovan posjetilac filmskih projekcija.